Informatie Savon de Marseille

De orginele bekende Savon de Marseille zeep.  De Savon de Marseille bevat 72 % olijfolie Deze pure olijfzeep is zeer voedend voor de droge  en normale huid. Voor dagelijks gebruik. Savon de Marseille zeep is niet schadelijk maar 100% biologisch afbreekbaar.

Onze Savon de Marseille wordt nog steeds met de hand gemaakt in een kleine fabriek in Marseille, dit kan je ook goed zien omdat de blokken niet egaal vierkant zijn.

Geschiedenis van Savon de Marseille

In de tijd van de Galliërs, was de zeep al gebruikt voor het wassen van kleren. De productie van met de hand gemaakte zeep begint in Marseille vlak na de kruistochten (10de eeuw). Weliswaar op een heel primitieve manier. In het begin van de zeventiende eeuw zou de productie van zeep uit Marseille net voldoen aan de vraag van de stad en het land.

Maar dankzij Colbert (minister onder Lodewijk XIV) wordt ‘savon de Marseille’ een soortnaam. In 1660 waren er zeven molens in de stad, waarvan de jaarlijkse productie ongeveer 20.000 ton bedroeg. De zeep werd toen vooral verkocht in staven van 5 of 20 kilo.

In 1786 waren er 48 fabrieken die zeep produceerden in Marseille. Goed voor een productie van 76 ton. Deze fabrieken hadden samen 600 vaste medewerkers in dienst en 1500 veroordeelden op huurbasis die op de galeien werkten.

De zeepindustrie is erg bloeiend tot de eerste wereldoorlog. De scheepvaart en dus de aanvoer van de zaden werd hierdoor erg beïnvloed. De productie liep terug van 180.000 ton in 1913 tot 53 ton in 1918.

Na de oorlog heeft de kwaliteit van Marseille zeep te lijden van de mechanisering. De productie loopt derhalve terug tot 120.000 ton in 1938. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak leverde Marseille nog steeds de helft van de Franse productie, maar de jaren die volgden verwoestten deze industrietak. Momenteel zijn er nog twee zeepfabrieken in werking. Helaas voor Marseille zeep is tegenwoordig de term zeep niet beschermd en er zijn veel vervalsingen op de markt. Tot groot verdriet van de echte Marseille zeep fans bestaan er zelfs zeepsoorten die gemaakt zijn van dierlijk vet.

In de 20ste eeuw heeft traditionele Savon de Marseille ook veel concurrentie te duchten van de moderne reinigingsmiddelen. De savon de Marseille kent op dit moment een opleving dankzij een nieuwe vraag naar natuurlijke producten.

 

De productie van Savon de Marseille

De ambachtelijke productie van de zeep neemt drie weken in beslag. In de buitenlucht smoort het mengsel in ketels met plantaardige oliën en soda. De zeep moet 72% vet bevatten. Er is geen label aan toegekend; wel is bekend dat de echte, originele Marseille zeep lichtgeel of groen moet zijn en niet geparfumeerd is als deze op ambachtelijke wijze is gemaakt.

Bij een rondleiding door de zeepfabriek mogen we overal aanzitten, behalve aan de collectie oude kubusvormige stukken zeep. Sommige van de voor Marseille zo karakteristieke van olijfolie gemaakte groene blokken zijn wel honderd jaar oud. Ze zijn vervormd en gebarsten. Volgens de jonge zeepmaker zijn ze uitgedroogd.

Het uitdrogen van de zeep is volgens deze zeepmaker cruciaal. Vroegen kochten mensen deze blokken zeep om de was mee te doen. Ze lieten ze bewust een tijdje uitdrogen, zodat ze minder zouden schuimen. Je kon er dan harder mee boenen en bovendien gingen ze langer mee. De blokken zeep zijn 100 gram als ze net zijn geproduceerd, na een maand wegen ze ongeveer vijf gram minder. Vooral tijdens de eerste maand na het productieproces verdampt er veel.

 

Toepassing Savon de Marseille

Savon de Marseille wordt voor uiteenlopende toepassingen (Kijk bij algemeen gebruik) gebruikt, heerlijk mild en fris geurend voor het schoonhouden van de huid, wassen van het haar en zelfs goed te gebruiken als wasmiddel voor een houten of natuurstenen vloer.

Hiervoor gebruik je een zeepschaaf of laat je de zeep even in een emmer weken, alvorens te gebruiken als zeepwater.

 

Savon de Marseille produktieproces

Het duurt 21 dagen om de Marseille zeep te produceren. De plantaardige oliën en sodium carbonaat worden eerst gemixt in een grote ketel. De geheel wordt gedurende 7 dagen verwarmd op 120° C. De zeep word daarna op de vloer uit gegoten, en moet daar een week drogen waarna het in blokken van 50 kilo word gesneden. Daarna worden deze blokken met een honderd jaar oude machine in kleinere blokken gesneden en gaan ze naar de stempelmachine waar de blokken 1 voor 1 worden gestempeld. Als dit allemaal gedaan is moeten de blokken Savon de Marseille nog een week drogen op speciale droogrekken op een temperatuur van 50 en 60 ° C . na die week is de zeep klaar voor verdere gebruik.

Respect voor de omgeving 
 Savon de Marseille zeep is niet schadelijk maar 100% biologisch 
afbreekbaar. Hiermee spaart u het milieu
 
Zacht
 Het gebruik van de zeep is geen aanval op de huid. Ook is het goed om mee te wassen denk aan zijde en babykleertjes.
 
Niet getest op dieren
 Onderzoek en kwaliteitscontroles zijn uitgevoerd door speciale laboratoriums die nadrukkelijk niet met dieren werken. De zeep kan uiteraard ook worden gebruikt om uw huisdieren mee te wassen.
 
Besparing
 Savon de Marseille zeep gaat 2 keer zolang mee als een normaal stuk zeep.

Groene blokken zeep.
 Olijf olie 72% olijfolie, soda, water

Vegan


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.